Tajemnice Przyrody

Tajemnice Przyrody

środa, 30 marca 2016

Europa – Francja – Alzacja - Winogrono

TAJEMNICE PRZYRODY PIOTRA KARDASZA
Europa – Francja – Alzacja - Winogrono


Tym razem w ostatni dzień lata zagościliśmy w Alzacji na cudownych winnicach. Na południowych zboczach uprawiane są winogrona rieslinga, Muskat czy też Pinot Gri (razem 7 szczepów), z których potem powstają wina. Przyznawane są specjalne odznaczenia za jakość. Na tym terenie są 3 siedliska pod względem jakości gruntu. Skład chemiczny podłoża decyduje o bukiecie wina. Same owoce zawierają około 200 składników poczynając od barwników, flawonów, kwasów organicznych czy też barwników, które decydują o smaku. By móc rozpocząć zbiór najpierw trzeba oberwać drzewka z listków a następnie zaczynamy obrywać winogrono do specjalnych pojemników a na końcu przewozi się do zakładów winiarskich, gdzie rozpoczyna się proces fermentacji i produkcji wina. Po zebraniu winogrona należy do paru godzin je rozgnieść aby warstwy skórki, zwłaszcza szczepy grzyba, które decydują później o procesie fermentacji jak i związki chemiczne przedostały się do miąższu. Następnie sedymentacja czyli oddzielenie frakcji. Czasami po tym przeprowadza się schładzanie. Następnie rozpoczyna się fermentacja trwałą ale wysoko termiczna, która daje produkt o charakterze kawy z mlekiem. To zawiera około 5% alkoholu. Dopiero w tak zwanej fermentacji dłuższej, która trwa około 5 tygodni uzyskujemy klarowny płyn. I po tym procesie zaczyna się ewentualne mieszanie szczepów. A na koniec przeprowadza się postarzanie wina w beczkach dębowych. To jest tradycyjna metoda, a jakość dębowego drewna jest istotna dla całego procesu, ponieważ katalizuje większość przechodzonych tam reakcji. Potem dopiero butelkowe wino jest leżakowane.

film od minuty 11:25












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz